2011年12月10日

日沿道 温海トンネル見学会に行ってきました

こんにちは~kao2

今朝は鶴岡市内各地で雪が積もったようですねicon04
現在、あつみ温泉内の路面の雪はとけてます。

今日は午前中、
日本海沿岸東北自動車道(日沿道) 温海トンネルの
見学会に行ってきましたicon14

現在、建設会社を中心に約30社が協力、
鶴岡~温海間待望の開通へ向けて着々と工事を進めている日沿道。

その主要部は、トンネル5本で構成され、
中でも温海トンネルは延長6.2km、
完成すれば「東北一長い道路トンネル」となるとのことkao17

この日は、地域住民の方を対象に約40名が集まり、
工事現場までバスに乗ってレッツゴーですicon17f01

事務局AYN、もちろん全員参加icon21
安全に注意しながらということで、皆ヘルメット着用。
社会科見学のようで、どこかワクワクしました(笑)

トンネル内に到着!
参加者より「広~い!」「おっき~い!!」などの歓声があがります。

トンネル内というと…どうしても閉鎖的で単調な印象を持ちますが、

温海トンネルでは、トンネル内でも方向感覚を失わないよう、
内装板の海側を青系色、山側を緑系色でデザインするなどの工夫が
とられています。

▲こちらはブルーの線で海側ですね。

トンネル内でも海側・山側という
平行している国道7号線を走っているような
感覚を持ってもらおうという配慮だそうですheart

安心・快適な走行サポートとしての役割はもちろんですが、
まさにこの地域ならではのオリジナルな視点で嬉しくなりましたkao18

この内装、タイル状になっていて、
一枚一枚丁寧に手作業で貼り付けしているとのことでした。
本当に根気のいる作業ですよの。。。

タイルの裏には超強力な接着剤が!
皆さん興味津々!!

せっかくなので…記念にタッチしてきましたheart

日本海の夕日をイメージして、
黄・オレンジのタイルを用いたゾーンもあるとかicon12
この日は見ることができませんでしたが、
開通してからのお楽しみですね~icon22

見学してますます開通が待ち遠しくなった
事務局一同なのでしたkao10

同じカテゴリー(その他いろいろ)の記事画像
「四季島」ようこそ、あつみ温泉へ
新年度スタートです!
年末
四季島登場!
もうすぐ七夕
同じカテゴリー(その他いろいろ)の記事
 「四季島」ようこそ、あつみ温泉へ (2017-05-04 10:30)
 新年度スタートです! (2017-04-01 13:11)
 年末 (2016-12-28 11:23)
 四季島登場! (2016-12-09 14:40)
 もうすぐ七夕 (2016-07-04 09:44)
 開花!!あつみ温泉温海川河畔桜並木!旬御膳料理写真のご紹介! (2016-04-07 11:27)

Posted by あつみ観光協会 at 16:23│Comments(2)その他いろいろ
Doctor Who is now considered a British Institute and has come a long way since it first aired on November 23rd 1963. The very first show saw the Doctor travel 100,00 years into the past to help some dim cavemen discover light. After 26 seasons and seven Doctors later the series came off our screens in 1989 much to the disappointment of the huge devoted fanbase. In 1996 an attempt was made to revive Doctor Who but it wasnt until June 2005 when it came back with a vengeance with Christopher Eccleston as the ninth Doctor that put the series back on the map as it were. It then went on for 5 years with David Tenant portraying the Doctor until 2010 when Matt Smith took over the role. Today it is still a great family show and has attracted many new fans.

If youre a new or old fan of the show there are Tours and museums you can go and see some of the locations and memorabilia of this classic show. The Doctor Who Tour of London will take you on over 15 locations from the show, some from the new series and some from old sites like the location of The Invasion and Resurrection of the Darleks. The tour also takes you to the TV museum in London where you will get to see some of the cosumes worn in the show and props used. Also you can buy gifts and memorabilia from the shop.

You will learn all about how the shows were made so the tour is also educational. If you want to take pictures of the locations thats not a problem. Remember the front door of 10 Downing Street in Aliens of London? Well you can get up and close to this and get your picture taken in front of the door. Rose Tyler fans will love the tour as you get to drop by her home in the show.

Why not go that extra mile and actually meet a Doctor Who star. Well this is possible with private or group tours. You will get the general tour but included will be a pre-arranged meeting or lunch with a celebrity from the show. This will obviously depend on availability of the celebrity and the cost will reflect the popularity of that celebrity.

There are tours in London and also Wales. The Wales tours take you to Cardiff where you will see lots of location which were featured in shows since 2005. You can leave from London or at Leigh Delamere services station on the M4. There is a Doctor Who exhibition in Cardiff which you get to see. At the end of the Doctor Who tour you get a souvenir group picture sent you by email which is a nice touch.

For seriously devoted Doctor Who fans there is a 3 day tour which takes you to all the locations in both London and Cardiff. You will see locations from the past 45 years as well as recent sites from the lasted Doctor Who series. Day one is based in London where you get to see 15 sites. Day two takes you to Cardiff where you get to mean the real life owner of the to see we have an Gothic property used as the location of the school in Human Nature. The final day is partly spent in Cardiff with a walking tour at Cardiff Bay, then you head back to London but a stop at Stonehenge to see the site of the Pandoica. Then its dinner at The Cloven Hoof pub in Devils End b efore you taken back to central London.

Posted by TerryGuh at 2017年10月03日 05:00
この記事へのコメントとされているTerryGuhのコメントは、記事に対するコメントではありません。削除された方が良いかと。
Posted by タマよしみ at 2017年10月08日 07:03